Koolielu

Õppekäik õlipuuistandusse

Hispaanias on kätte jõudnud oliivide korjamise aeg. Me teame, et oliivides ja oliiviõlis on rikkalikult küllastamata rasvhappeid, mis on head südamele ja veresoonkonnale. Kuidas aga see headus meieni jõuab? Kuidas õlipuu vilju korjatakse? Oliivid on nii pisikesed ja kõvasti oksa küljes kinni. Millega vanasti pressiti oliividest õli? Kuidas lõhnab ning mis värvi ja maitsega on värske õli? Küsimusi, mis kibelesid suus ja ootasid vastamist, oli teisigi ja seepärast võtsimegi ette teekonna oliiviistandusse.

Imeilus ja karge hommik tervitas meid Antequera lähedal mägedes, mille nõlvadel ja orgudes helklesid hõbedased oliivipuud rammusas vaikuses. Maailmaveerekese tunne hiilis korraks südamesse. Olime jõudnud nii Hispaania kui ka maailma viimaste aastate kõige kvaliteetsema oliiviõli tootja Finca la Torre istandusse.

Alustuseks saime ülevaate istanduse väärtustest, millele oliivide kasvatus ja õli tootmine rajaneb. Edasi panime käed külge õlipuu viljade korjamisele. Tegutsesime oliivide käitlemise minekuradadel. Kui vanal ajal saadi õli oliividest kätte kivipressiga, mida vedas ringiratast eesel, siis meie pidime vana ja väärika koonusekujulise töövahendi liikuma panemiseks rakendama ühist jõudu. Jälgisime tänapäevast tööprotsessi, mille käigus muutus äsja puudelt saabunud lehesegune oliivihunnik müstilise värviga õliks. Lõpetuseks lasime õli pudelisse ja märgistasime vajalike kleebistega. Südamesõbralik kingitus, mida kohe kodus tarbima asuda!

Kindlasti on päeva erilisuses oluline osa heal võõrustajal Borja Adrianil, kelle abiga me oma teadmisi ja mõtlemist rikastasime. Lennutame kuhjaga jätkutänusõnu tema poole teele.

Õlipuu on elu, rahu, tugevuse ja tarkuse sümbol. Jääme põnevusega ootama, mida uutel tarkuseradadel meile pakkuda on.

Vaata pilte meie õppekäigust siit.

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga